Cursus Suikerbewust

Kopen

Cursus Suikerbewust

Als volwassenen ben je een leven met suiker gewend. Het kan zijn dat je kiest voor een gezonde leefstijl of dat je om gezondheidsredenen minder suiker moet binnenkrijgen. Wat de reden ook is en op welk moment je start, het heeft altijd een positieve bijdrage aan je leven.

Hoe introduceer je een suikerbewuste leefstijl als gewend ben aan suikers, zodat eten wel lekker blijft en het goed is vol te houden, ook op de lange termijn? Leer in deze cursus dat het heel eenvoudig kan!

Heb je vragen over gezonde voeding? Jouw eigen situatie? Of over de cursusinhoud? Stel ze in de besloten Facebookgroep of via e-mail.

Cursus Suikerbewust

Kopen

Delen

Introductie
Introductie

Een suikerbewuste en gezonde leefstijl introduceren op een manier dat het goed is vol te houden, is niet zo moeilijk als het lijkt. In deze cursus leer je dat het heel eenvoudig kan!

2. Gezondheidseffecten van te veel suiker
2. Gezondheidseffecten van te veel suiker

Voordat je suikerbewust kunt leven, is het belangrijk om te weten wat suiker met je doet. Leer hier over de meest voorkomende gezondheidseffecten van te veel suiker.

3. Suikers!
3. Suikers!

Te veel suiker is niet gezond. Waar bestaat suiker uit? En welke soorten suikers zijn er? Daarover meer in dit onderdeel.

4. Ook koolhydraten gedragen zich als suiker
4. Ook koolhydraten gedragen zich als suiker

Het klinkt vreemd, ook koolhydraten gedragen zich als suiker in je lichaam. Hoe dat precies zit leer je hier.

5. Hoeveel suiker krijg je dagelijks binnen?
5. Hoeveel suiker krijg je dagelijks binnen?

Inmiddels weet je wat suikers met je lichaam doen en welke soorten suikers er zijn.Voordat je de suikerinname kunt minderen, is het belangrijk te weten hoeveel suiker je per dag mag hebben en hoeveel je dagelijks binnenkrijgt. Leer berekenen hoeveel suiker er in producten zit.

6. Veranderen is een topprestatie!
6. Veranderen is een topprestatie!

Nu je weet hoeveel suiker je nodig hebt en hoeveel suiker je gemiddeld binnenkrijgt, kom je al snel tot de conclusie dat het anders moet. Hierin veranderen is eenvoudiger gezegd dan gedaan en een echte topprestatie. Veranderen moet geleidelijk om ervoor te zorgen dat je succes behaalt. Hoe komt dat en hoe pak je dit aan?

7. Vetten
7. Vetten

Niet alleen het verminderen of vermijden van suikers en snelle koolhydraten maakt je gezonder. Essentiële voedingsstoffen heb je nodig om je lichaam goed in balans te houden. En sommige voedingsstoffen die geen suikers bevatten zijn toch ongezond en kun je het beste mijden. Kom in dit onderdeel alles te weten over vetten.

8. Eiwitten
8. Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam. Eiwitten hebben invloed op je spieren, botten en eetlust. Eiwitten zijn, naast koolhydraten en vetten, energiebronnen voor je lichaam. Het zijn de bouwstoffen van je lichaam en komen in iedere lichaamscel voor. Leer hier hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, van de juiste soort.

9. Vezels
9. Vezels

Voedingsvezels zijn belangrijke stoffen voor je lichaam. Ze dragen bij aan een goede gezondheid en gezonde spijsvertering. Daarnaast voorkomen en verminderen ze tal van klachten. Hoeveel voedingsvezels heeft je lichaam dagelijks nodig en waar zitten veel vezels in? Dat leer je in dit onderdeel.

10. Vocht
10. Vocht

Vocht heeft essentiële functies. Het regelt je lichaamstemperatuur, het helpt je darmen bij de opname van voedingsstoffen en het transporteert voedings- en afvalstoffen door je lichaam. Hoeveel vocht in de vorm van water en koffie en thee zonder suiker heeft je lichaam nodig en hoe herken en voorkom je uitdroging? Vind hier je antwoorden op deze vragen.

11. Biologisch eten
11. Biologisch eten

De vraag naar biologische voedsel groeit explosief. Maar waarom? Naast dat er rekening wordt gehouden met de gezondheid van mens, dier en natuur, heeft biologische voeding ten opzichte van 'gewoon' eten diverse gezondheidsvoordelen. Kom deze te weten in dit onderdeel.

12. Smaak
12. Smaak

Als je suikerbewust en gezond gaat eten, kook je zonder suiker, pakjes en zakjes en andere rommel en daardoor ook met meer smaak. Echte smaak, smaak van kruiden, specerijen en natuurlijke smaakmakers. Dus geen smaak uit smaakversterkers en suikers. Dat is even wennen, maar het eten wordt er echt lekkerder en veel gezonder van! Wat je daarvoor nodig hebt, leer je hier.

13. Kort samengevat
13. Kort samengevat

Inmiddels weten we hoe we suiker moeten herkennen, van welke voedingsmiddelen en ingrediënten we gerust iets meer mogen binnenkrijgen en welke we het beste kunnen mijden. Het is tijd voor een korte samenvatting, wat is er echt belangrijk om suikerbewust en gezond te leven?

14. Etiketten lezen
14. Etiketten lezen

Als je suikerbewust en gezond wil leven en dus zo min mogelijk suiker en andere toevoegingen wil binnenkrijgen, moet je etiketten lezen. Daar ontkom je gewoon niet aan. Leer hier wat de informatie op het etiket betekent.

15. Supermarkt
15. Supermarkt

Een supermarkt heeft als doel zoveel mogelijk te verkopen en dan bij voorkeur die dingen waar zij het meeste winst op kunnen behalen. Dat is niet jouw belang, jij wil gezond eten! In dit onderdeel tips om de verleidingen van de supermarkt te weerstaan.

16. Thuis is de basis
16. Thuis is de basis

Het makkelijkste is om een suikerbewuste en gezonde leefstijl thuis te introduceren en vast te houden. Thuis schept de basis voor gezondheid en geeft houvast om op terug te vallen als het een dagje niet zo lukt. Hoe je thuis kan zorgen voor de beste basis, leer je in dit onderdeel.

17. Verantwoorde lekkernijen
17. Verantwoorde lekkernijen

Eten moet leuk blijven en je moet er zeker van blijven genieten! Eten heeft ook een sociaal effect, we eten ook voor de gezelligheid. Suikerbewust en gezond leven betekent niet dat niets meer mag. Vind hier een overzicht van alle lekkernijen die wel lekker en gezond zijn en zonder problemen kunnen worden gegeten.

18. Ontkenningsfase
18. Ontkenningsfase

Er is een verschil tussen een suikerbewuste leefstijl introduceren omdat je dat zelf wilt of dit doen om medische redenen. En wat als het medisch gezien verstandig is, maar je geen klachten ondervind? Dan is het zeer moeilijk om vast te houden aan een gezonde leefstijl zonder dat je daarmee in de ontkenningsfase beland. Hoe kom je daar weer uit?

19. Suikerbewust buiten huis
19. Suikerbewust buiten huis

Vergeet niet dat thuis de basis is. Als het thuis in orde is met de voeding, heb je al enorm veel gewonnen. Hoe meer je thuis bent, hoe makkelijker het is. Daarnaast is het een kwestie van goede afspraken maken met jezelf om ook buiten de deur zo suikerbewust en gezond mogelijk te leven. Hier enkele tips om dit succesvol aan te pakken.

20. Tot slot
20. Tot slot

Alle basisinformatie voor een gezonde en suikerbewuste leefstijl is binnen. Hier vind je informatie over hoe je een voorbeeld kan zijn voor anderen. Heb je nog vragen over gezonde voeding? Jouw eigen situatie? Stel ze aan mij op de facebookpagina!

Kopen